Wie ben ik?

‘Ik krijg het niet meer gezegd’, zei ze en daarna ging ze gaan liggen om nooit meer echt bij te komen. Het was oudejaarsavond, we zaten net aan de soep en we waren uitgedost in onze mooiste kleren om na het eten nog aan het feestgewoel deel te nemen. Een wat vreemde allerlaatste zin misschien, maar ergens in haar hoofd was het beginnen bloeden en haar vermogen onder woorden te brengen wat ze voelde, was zowat het eerste dat wegviel.

Ik begrijp haar wel, mijn meme. In mijn hoofd is het ook nooit rustig. Woorden buitelen door elkaar heen, vullen elkaar aan, spreken elkaar tegen, springen acrobatisch van de hak op de tak, overdrijven, schieten tekort, proberen het leven te vatten. En altijd willen ze geschreven of uitgesproken worden.

Ik ben op zijn zachtst gezegd geen fan van meditatie. ‘Breng je gedachten tot zwijgen.’ Ik zou  niet weten hoe het moet. Veel eerder ben ik de persoon die tijdens de afwas of het klaarmaken van de boterhamdozen ’s morgens vroeg tegen zichzelf praat. Er is altijd wel iets om over te denken, altijd wel iets om over te praten.

Woorden op zich zijn een mooi onderwerp voor een gesprek. Wat betekent dit woord of dat? En wat verstaan wij eronder? Niet zelden grijp ik naar het woordenboek om de essentie van een woord te vatten. Zoals laatst gebruikte ik in een zin het woord ‘overtuiging’. En toen ik het ging opzoeken, zag ik dat het te maken had met je kijk op de waarheid. Waarheid, wat een prachtig woord om verder mee aan de slag te gaan.

Zoals de kok graag ingrediënten combineert om tot een nieuw gerecht te komen, zo breng ik graag woorden samen tot een verhaal. Zoals de tuinman in het voorjaar snoeit, zo schrap ik alle woorden die teveel zijn in een tekst. Zoals de event manager die een totaal concept voor je feest aanbiedt, zo zorg ik graag voor talige belevenissen die af zijn.

Ik woon samen met drie meneertjes. Met het eerste meneertje ben ik getrouwd en daardoor kwam ook het tweede meneertje erbij. Het derde meneertje heeft vier poten en lieflijke flaporen. Het liefst van al schrijf ik in de stilte van ons huis, als iedereen weg is, alleen het derde meneertje mag blijven.

Op dit moment werk ik aan een young adult roman over wat er gebeurt als jonge vrouwen besluiten dat ze niet meer met mannen willen samenleven. Het boek gaat ook over verliefd worden. Dat is altijd een schoon onderwerp.

Omdat een boek schrijven veel tijd vraagt, maak ik ondertussen ook kleinere dingen. Ik schrijf columns en kortverhalen en publiceer nu en dan een schrijftip bij Schrijven Online. Of ik sta voor de groep en schrijf samen met mensen aan hun verhalen.